LOKAAL VLEES ‘ARNHEM ANGUS’

OP DE KAART

Melkveehouder Wim Reijers wilde de kalveren die niet nodig zijn voor vervanging van zijn melkveestapel, niet als restproduct laten verdwijnen in de kalvermesterij. Daarom is hij, samen met compagnons Tim Mosterd en Frank Willemen, gestart met het concept Arnhem Angus. Zijn kalveren worden verwaard en het vlees wordt lokaal en via de website verkocht. Maar hoe pak je dat aan?

Delen

Vlees met een goed verhaal, dat is de boodschap van Arnhem Angus. Het is goed, eerlijk rundvlees dat lokaal en duurzaam wordt geproduceerd. En sinds kort ook online te bestellen! Tenminste, als je in de omgeving van Arnhem woont. Want ook de bezorging is lokaal!

Verwaarding kalveren

“Meestal is het overgrote deel van de kalveren – ongeveer 70 procent – nutteloos voor een melkveehouderij”, benoemt Wim. “Om op een duurzamere en diervriendelijkere manier met onze kalveren om te gaan, zijn we drie jaar geleden gestart met het Arnhem Angus-project.” Gedurende iets meer dan twee jaar groeien de kalveren, half Black Angus en half melkkoe (vooral Holstein en Maas-Rijn-IJssel koeien), op en beweiden ze de natuurgronden in de regio. Het voedsel bestaat voornamelijk uit natuurlijk grasrantsoen dat alleen wanneer het noodzakelijk is, zoals in de winter, wordt aangevuld met ruwvoer. Dit alles met als doel mals, sappig en bijzonder smaakvol vlees van een uitstekende kwaliteit te kunnen leveren. Vlees dat lokaal en duurzaam wordt geproduceerd, van kalf tot bord. “Het idee werd al snel omarmd door de lokale horeca en landwinkels, maar om het concept naar een hoger level te tillen hebben we in samenwerking met DLV Advies de subsidie ‘Samenwerken aan een gezonde kalverketen’ aangevraagd. Deze subsidiepot zorgt ervoor dat we onze plannen ook daadwerkelijk kunnen realiseren.”

Professionaliseringsslag

Het doel van het project betreft het creëren van een uniek concept waarbij alle Arnhem Angus- kalveren tot aan de slacht bij het melkveebedrijf blijven. Het melkveebedrijf wil een efficiënt boerenbedrijf runnen waarbij zorg voor hun dieren, grond en de omgeving vanzelfsprekend zijn en logischerwijs een belangrijke plek hebben om een gezond boerenbedrijf over te kunnen dragen naar een volgende generatie. Het agrarisch beheer en gebruik van natuurgronden is daar ook onderdeel van.

Arnhem Angus was direct al een succes, echter is uitbreiding naar een volledige omschakeling nodig om het concept succesvol te houden. Wim: “We zijn momenteel bezig met een professionaliseringsslag. Zo optimaliseren we de stal, zorgen we voor extra voeropslag voor bijvoorbeeld het winterrantsoen en is de website met webshop vernieuwd. Dit alles draagt bij aan een gezond verdienmodel wat nodig is om onze kalveren ook in de toekomst op deze unieke wijze te behouden.”

Vernieuwde website

Het vlees van de Arnhem Angus-kalveren werd al verkocht aan diverse horecagelegenheden en via Landwinkels in de regio Arnhem. In samenwerking met DLV Advies is een nieuwe website en -shop ontwikkeld waar het vlees nu ook online te bestellen is door inwoners van Arnhem en omgeving. De bezorging op woensdagen en vrijdagen doen de heren zelf. Alles zo duurzaam en lokaal mogelijk. “Uiteraard willen we dat iedereen ons vlees proeft. Dus mocht je niet in de regio wonen, kun je altijd even bellen of mailen zodat op afspraak het vlees afgehaald kan worden op het bedrijf”, aldus Wim.

Angus-concept starten?

Heeft u interesse in een soortgelijk concept bij u in de regio? Neem contact op via ons contactformulier. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de subsidie ‘Samenwerken aan een gezonde kalverketen’ van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Subsidie: Samenwerking Pilots gezonde kalverketen

Het Arnhem Angus concept is een uitermate goed voorbeeld voor een toekomstbestendige kalverketen waarbij de melkveehouder de eigen kalveren (welke niet zijn bestemd voor de melkveetak) opfokt en de producten afzet in een eigen lokale samenwerkingsketen. Dit project wordt momenteel doorontwikkeld met steun van  het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. 

F&ijnen BV | KvK: 80504868

© 2023 Website van DLV Advies